TCV installatietechniek - Winterswijk

Airconditioning installateur

Onze zomers worden steeds warmer. Hittegolven zijn geen uitzonderingen meer en lijken steeds vaker plaats te vinden. Dat het lekker warm is in de zomer is fijn, maar al die hitte in huis of op je werk? Een airco zorgt ervoor dat het ook op deze dagen aangenaam koel blijft in huis of op je werk. Wil je meer weten over airco's lees dan verder.
  • De prijs van een airco?
  • Airco in kleur
  • Wat doen wij als airco specialist?
  • Welke airco's zijn er?
  • Wat verbruikt een airco?
  • Enkele tips voor de aanschaf van een aico.
zonnepanelen in de zon

De prijs van een airco?

Als je een airco aanschaft zijn de grootte van de ruimtes en het type airco van belang. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of het gaat om een mobiele airco of een die geïnstalleerd moet worden.

Airco in kleur

Wij kunnen de airco leveren in bijna alle kleuren, tegen meerprijs.

Wat doen wij als airco specialist?

Wij installeren niet alleen vakkundig een airco bij u thuis of op het werk, maar doen daarnaast ook onderhoud, reparatie of vervangen uw huidige (oude) airco voor een nieuwer model.

Airco installatie

Je laat je dure airco niet zomaar door iemand installeren. Bij de installatie komt heel wat kijken. Zo moet er een leiding naar buiten aangelegd worden voor de afvoer van de warme lucht en moet de installatie aangesloten worden op uw stroomnet.

Samen met ons bepaald u de beste plek voor de plaatsing en geven wij advies over het correcte gebruik.

Airco vervangen

Hoe goed uw oude airco ook was op een gegeven moment is het tijd voor vervanging. Dat merkt u vaak als eerste aan het feit dat deze niet meer zo goed koelt of dat het veel langer duurt dan voorheen, voordat de gewenste temperatuur bereikt wordt.

Nieuwe modellen zijn daarnaast veel milieuvriendelijker omdat ze minder energie verbruiken dan de oudere modellen.

Weet u niet zeker of vervangen verstandig is? Maak dan een afspraak met onze specialist voor advies.

Airco reparatie

Niets vervelender dan een airco die niet werkt als je hem nodig hebt! Bij storing kan er een onderdeel kapot zijn of is er iets anders aan de hand? Wij kijken uw airco na en geven advies of reparatie zinvol is.
Soms is een reparatie zo duur dat vervanging een betere oplossing is.Hoe dan ook, wij zorgen ervoor dat u weer zo snel mogelijk kunt genieten van een goed werkende airco.

Airco onderhoud

Bij regelmatig onderhoud blijft u niet alleen optimaal genieten van een koele omgeving thuis of op uw werk, de airco gaat ook nog eens langer mee.

Laat uw aircosysteem daarom periodiek nakijken. Zo blijft u genieten van uw airco, ook op dagen dat een storing helemaal niet uitkomt!

Soorten airco's

Er zijn verschillende airco systemen verkrijgbaar, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Welke dat precies zijn?
Hieronder lees je meer over de diverse type airco's en hun specifieke kenmerken.

Split unit airco

Dit type airco bestaat uit twee delen die permanent worden geïnstalleerd. 1 deel wordt aangebracht aan de muur binnen, het andere deel wordt buiten gemonteerd. Het deel binnen zorgt voor de koele lucht en de bediening, het deel buiten is verantwoordelijk voor de af- en aanvoer van lucht.

Geschikt voor middelgrote ruimtes en verkrijgbaar is diverse afmetingen en kleuren.

Multi split airco

Een multi split airco werkt op dezelfde manier als een split unit airco, maar deze variant heeft meerdere units. Hierdoor koel je meerdere ruimtes met 1 buitenunit.

Airco zonder buitenunit

Als een airco geen buitenunit bevat noemt men deze een monoblock airco. Dit type airco is geschikt voor het koel houden van 1 ruimte, zonder dat er een aparte slang naar buiten geplaatst hoeft te worden.
De afvoer gaat via een leiding in de muur.

Mobiele airco

Wil je 1 airco die je in je hele huis kunt gebruiken en neer kunt zetten waar je maar wilt? Dan kies je voor een mobiele airco zonder afvoerslang.
Deze types zijn een heel stuk goedkoper, maar maken vaak wel meer geluid, wat in de woon- of slaapkamer erg hinderlijk kan zijn.

Energieverbruik

Regelmatig krijg ik de vraag of een airco duur is in energie verbruik. Ik kan me dit heel goed voorstellen en wil niemand opzadelen met enorme hoge en onvoorziene energie rekening. Een tijdelijke oplossing die vaak wordt gebruikt als er een hittegolf over Nederland trekt, is een vrij dure oplossing. Maar gelukkig kosten vaste airco’s vele malen minder energie. Ik leg het u graag even uit!


Een vaste airco is een oplossing die vele malen minder energie verbruikt, uiteraard is alles afhankelijk van de ruimte die gekoeld, geventileerd of verwarmt moet worden. En niet te vergeten het type airco wat geïnstalleerd is. Bij TCV Installatietechniek voorzien wij u van het juiste advies en houden hierbij rekening met het energieverbruik.

Vaste airco’s voor particulier gebruik kun je ruwweg krijgen van zo’n 2,0 tot 5,0 kW. Dat is dus een vermogen van 2000 Watt tot 5000 Watt per uur. Misschien schrikt u van die aantallen, maar we kunnen u direct geruststellen. Dit gaat om het koelvermogen en niet om het verbruik. Ook draait een airco zelden op 100%. Sterker nog, als de ruimte eenmaal gekoeld is, draait de compressor bij moderne airco’s op een heel laagniveau. Hij hoeft alleen nog maar warme lucht af te voeren en zich niet meer in te spannen om de ruimte koel te krijgen. Daarom is het vaak ook goedkoper om een airco aan te laten staan dan om die tussendoor uit te schakelen.

Kosten airconditioning per jaar

We kunnen gerust uitgaan van een gemiddeld opgenomen vermogen van 1,0 kW. Dat is wat het apparaat bij het stopcontact verbruikt. Vaak zal dit in de praktijk lager uitvallen, maar het kan ook wat hoger uitvallen als je het apparaat op vol vermogen in een warme ruimte laat draaien.

Een rekenvoorbeeld:

Stel dat je deze airco veertig dagen per jaar (in het zomerseizoen) voor acht uur per dag laat draaien. Dan kom je op een totaal van 320 uur. 320 maal 1,0 is in totaal 320kWh (kilowattuur). Het ligt aan het tarief van jouw energiemaatschappij wat je hiervoor betaalt.

Gemiddeld is dit € 0,22 (22 eurocent) per kWh. Voor een hele zomer koelte betaal je in dit geval dus 320 maal € 0,22 is in totaal € 70,50. Die € 70 is dus het bedrag dat je meer voor je energierekening betaalt door het gebruik van je airco. Het spreekt voor zich dat je dit bedrag aan moet passen als je veel meer of veel minder gebruik maakt van je airco. In het grootste deel van de gevallen zal het zo tussen de € 50 en de € 125  per jaar uitkomen.

Duur of niet duur?

Dat lijkt misschien een flink bedrag, maar je moet bij jezelf nagaan of dit voor jou een redelijk bedrag is. Bovendien staat er tegenover het extra verbruik ook extra besparing tijdens de wintermaanden: dan gebruik ik mijn airco namelijk als verwarming, zodat de cv uit kan. Daarmee verdien je de extra uitgaven aan stroom dus zo weer terug.

Het is niet alleen van belang of je thuis kunt werken met airco. Ook het extra comfort kan belangrijk voor je zijn. Met een airco in bijvoorbeeld je slaapkamer slaap je tijdens de heetste dagen van het jaar ook beter. Waar door je je overdag uit geruster voelt. Het kan goed zijn dat de betere nachtrust in de zomer jou dat geld voor de airco wel waard is.

Het vermogen van je airco

Airco's zijn er in verschillende vermogens. Welke airco voor jouw de beste keus is, kun je zelf eenvoudig berekenen.
Hieronder lees je het korte stappenplan hiervoor.

1. Bereken de inhoud van de ruimte in m<metric-class>3<metric-class>

De inhoud van een ruimte bereken je door de lengte, de breedte en de hoogte met elkaar te vermenigvuldigen.

2. Bepaal de vermenigvuldigingsfactor

Factor 30: Dit staat voor ruimten die goed geïsoleerd zijn en weinig ramen hebben. Ook zijn hier weinig warmtebronnen aanwezig. Dit is de ruimte die ‘s zomers nog redelijk koel blijft

Factor 40: Dit staat voor ruimten die minder goed geïsoleerd zijn, die veel ramen hebben of waar je veel apparatuur zoals printers en computers gebruikt.

Factor 50:  De hoogste factor (50) gebruik je voor zolderverdiepingen, ruimten met een plat of schuin dak of ruimten met veel ramen en veel apparatuur. Bij twijfel kies je voor de hoogste factor.

3. Het koelvermogen

Vermenigvuldig de inhoud van je ruimte met de bijbehorende factor. Zo kom je uit op het koelend vermogen van jouw toekomstige airconditioning.
Dit vermogen wordt aangeduid in Watt.

Tips voor het kopen van een airco

Heeft u voldoende informatie verzameld over de soorten airco's en het vermogen, dan is het tijd om een airco aan te schaffen.  Wij installeren alleen airco's van hoge kwaliteit, die jaren meegaan en ook nog eens energiezuinig zijn.
Hier nog enkele belangrijke tips die u helpen bij het kiezen van de juiste airco.

Let op de energieklasse

Airco's hebben een energielabel waarop informatie staat over het energiegebruik (per jaar of per uur), de energie-efficiëntie (voor koelen en - indien van toepassing - voor verwarmen) en de hoeveelheid geluid die de airconditioner maakt.

Airconditioners met energielabel A++ zijn het efficiëntst en hebben een relatief laag energieverbruik vergeleken met de koelcapaciteit. Er zijn aparte energielabels voor splitsystemen en monoblock-airconditioners.

Check het geluid

Niet alleen het geluid binnen is belangrijk, ook buiten mag het niet te hard zijn. Uw buren mogen er namelijk ook niet te veel last van ondervinden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil nu wettelijk vastleggen dat het geluid dat de buren bereikt niet boven de 35 dB uitkomt! Informeer u dus over de laatste stand van zaken!

Bekijk de verschillende functies

De ontwikkeling van airco's heeft de laatste jaren niet stilgestaan. Nieuwe airco's hebben heel wat meer functies dan de oudere modellen. Naast het gebruik van wifi zijn er nu ook extra stille airco's.
Maak daarom een lijstje waar volgens u de airco aan moet voldoen en moet kunnen. Samen met jouw kijken we dan welk model daar het beste aan voldoet.