TCV installatietechniek - Winterswijk

Duurzame energie

Om CO2-uitstoot en luchtvervuiling tegen te gaan wordt er al flink geïnvesteerd in zon, wind en aardwarmte. Dit zijn duurzame bronnen waar we genoeg van hebben, ook in de toekomst, zodat we niet meer afhankelijk zijn van olie, gas en kolen. Het zelf opwekken of gebruik maken van duurzame energie kan op verschillen de manieren, ook binnen uw huis of bedrijf.
 • Zonne-energie
 • Aardwarmte en bodemwarmte
 • Windenergie
 • Waterenergie

Zonne-energie

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In bijna iedere straat in Nederland staat wel een huis met zonnepanelen op het dak.

Waren zonnepanelen een tijdje geleden nog een uitzondering, door de dalen prijzen stappen steeds meer huishoudens en bedrijven over naar zonne-energie. De energie die u hiermee opwekt wordt dus steeds goedkoper. Hiermee bespaart u dus niet alleen op uw energiekosten, maar levert ook een bijdrage aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Ook wij adviseren u graag over alle voordelen van deze vorm van duurzame energie en verzorgen de plaatsing en installatie. Wilt u meer over weten, bezoek dan onze pagina over zonnepanelen.

Zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit de volgende onderdelen. Een boiler, absorber, warmtewisselaar en collectoren. De collectoren nemen de warmte uit de zon op en transporteren die naar de warmtewisselaar om daar de warmte over te dragen aan het water in de boiler.

Ook bij weinig zonlicht werkt dit systeem, maar wilt u altijd en op ieder moment beschikken over warm water, dan is een reservesysteem noodzakelijk.

Warmtepomp

Een warmtepomp kan een huis duurzaam en zonder gebruik te maken van aardgas verwarmen. Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, bodem of grondwater en zet dat om in bruikbare energie. De efficiëntie hiervan is zeer hoog!

Net als bij de zonnepanelen heeft ook hier de techniek een vlucht genomen. Prijzen dalen en dat maakt de aanschaf bijzonder aantrekkelijk.

Daarnaast kunt u subsidie krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. De pomp moet daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 500 en € 2.500.

Type warmtepomp

Gemiddelde kostprijs

Grond-water warmtepomp
Vanaf €10.000 à €25.000
Water-water warmtepomp
Vanaf €15.000
Lucht-lucht warmtepomp
(meest gekozen)
Vanaf €4.000 à €7.000
Lucht-water warmtepomp
(tapwater of verwarmingswater
verwarmen
)
Vanaf €4.000 à €7.000

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp.

Als uw huis voldoet aan de volgende eisen dan is een warmtepomp zinvol.
 • uw dak en vloer moet goed geïsoleerd zijn
 • uw woning is na 1992 gebouwd (goed geïsoleerd)
 • uw huis is na 2000 gebouwd (zeer goed geïsoleerd)
 • dubbel glas, hr++ glas of triple glas zijn geinstalleerd
 • uw huis heeft vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming
 • er is binnen genoeg ruimte voor een voorraadvat (60×60 en 180 cm hoog)
 • buiten is er genoeg ruimte voor een buitenunit

Mijn woning voldoet niet aan alle eisen, wat nu?

Lang niet ieder huis in Nederland voldoet aan alle eisen die de installatie van een warmte pomp zinvol maken. In die gevallen is de installatie van een hybride warmtepomp een mogelijkheid. Dit is de combinatie van een warmtepomp en uw huidige cv-ketel. Door gebruik te maken van een warmtepomp kan er flink bespaard worden op uw gasverbruik.

Maar ook hier is een goed geïsoleerd huis belangrijk. Des te beter uw huis geïsoleerd is, des te hoger het rendement zal zijn.

Heeft u twijfels of komt u er niet uit, neem dan contact met ons op en wij geven u graag advies over alle mogelijkheden.

Hybride warmtepomp

Hybride type
(zonder hr ketel)

Hybride type + hr ketel
De gemiddelde prijs
Besparing t.o.v.  hr ketel zonder warmtepomp
€3.600 - €4.600
Subsidie
€4.700 - €6.700
vanaf 1 januari 2020
geen subsidie meer!
vanaf 1 januari 2020
geen subsidie meer!
€200 per jaar

Mijn woning is redelijk geïsoleerd?

Is uw huis redelijk geïsoleerd dan is een volledig elektrische warmtepomp een alternatief. Ook deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet die om in bruikbare warmte om een huis te verwarmen.

Daarnaast is er een boiler nodig voor warm tapwater. Ook moet een deel van de installatie buiten de woning geplaatst worden zodat deze all-electric warmtepomp meer ruimte inneemt dan een cv-ketel. De all-electric warmtepomp is duurzaam. Hij gebruikt maar een beetje elektriciteit om de warmte uit de bron te onttrekken en naar binnen te pompen. In combinatie met zonnepanelen die de stroom hiervoor opwekken maakt dit systeem duurzaam.

Voorwaarde is wel dat uw huis over een lage temperatuur verwarmingssysteem, zoals vloer- of wandverwarming beschikt of dat er speciale lage temperatuur radiotoren geïnstalleerd zijn.

Elektrische warmtepomp

370 euro (110 euro aan energie
+ 260 euro aan gas)
550 euro (290 euro aan energie
+ 260 euro aan gas)

Lucht type

Bodem type
Gemiddelde Prijs
Kosten aanleg lage temperatuurverwarming
€6.500- €14.000
Subsidie
Jaarlijkse besparing +/-
€8.500 - €19.500
vanaf 1 januari 2020
geen subsidie meer!
vanaf 1 januari 2020
geen subsidie meer!
€2500
€2500
Als vuistregel kan aangehouden worden dat een volledig elektrische warmtepomp bij de meeste eensgezinswoningen (vrijstaande, 2/1 kap, rijwoning) met energielabel B of hoger zonder grote problemen geplaatst kan worden.

Bij meergezinswoningen (appartementen) kan ruimtegebrek voor het boilervat en/of buitendelen opspelen. Bij een woning met een lager energielabel is het wellicht verstandiger eerst te isoleren en een laagtemperatuurverwarmingssysteem te installeren.

Verschil hybride en volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp kan zonder gas en ketel. Een hybride warmtepomp wordt gebruikt in combinatie met een Hr-ketel.

Een volledig elektrische warmtepomp wordt geplaatst met een boilervat voor warm tapwater. Is daar geen plaatst voor dan is een hybride warmtepomp een oplossing.

Beschikt de woning niet over een laagtemperatuurverwarming, of is deze met zo'n verwarmingssysteem moeilijk warm te krijgen, dan is de hybride warmtepomp een goed alternatief. De Hr-ketel kan dan bijspringen mocht dat nodig zijn.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Een hybride warmtepomp of een type dat op buitenlucht werkt, heeft een buitenunit nodig. Deze unit lijkt een beetje op de buitenunit van een airco en beschikt over een ventilator. Deze maakt geluid. Hoeveel dat is, is afhankelijk van type en fabrikant.

Zorg er dus voor dat u en uw buren zo min mogelijk last hebben van het geluid die de warmtepomp maakt. Kan dat niet, plaats de unit dan in een kast met geluidsdemping.

Een dak is ook niet altijd geschikt, bijvoorbeeld als het dak gevoelig is voor trillingen.

Vanaf 2021 (Bouwbesluit) gelden er overigens eisen voor het maximale geluid van deze warmtepompen. Nieuwbouw of bestaand, maakt niet uit. Het maximale geluid op de erfgrens mag niet hoger zijn dan 40 db. Maar ook irritante bijgeluiden zijn niet toegestaan.

Subsidie op warmtepompen

Met ingang van 2020 is de subsidie voor warmtepompen gewijzigd. Vanaf deze datum wordt er geen subsidie meer gegeven op warmtepompen voor nieuwbouwwoningen, maar ook de subsidie voor het type warmtepomp is aangepast.