TCV installatietechniek - Winterswijk

CV-ketel ja of nee?

Voordat u een nieuwe cv-ketel aanschaft, is het belangrijk dat u zich eerst goed informeert naar de andere mogelijkheden voor het verwarmen van uw huis.
Nederland moet van het gas af en er zijn diverse projecten gestart om dit te bereiken. Is er in uw buurt of wijk sprake van het opstarten van zo'n project laat u dan goed informeren over alle voor- en nadelen en of een nieuwe cv-ketel installatie nog wel verstandig is?
Twijfelt u nog maak dan een afspraak met ons en wij informeren u over alle voor- en nadelen.
  • Cv-ketels CW waardes
  • Soorten cv-ketels
  • Klasse cv-ketels
  • Welke cv-ketel heb jij nodig?
  • Merken cv-ketels
  • Cv-ketel huren of kopen
  • Verbruikskosten cv-ketel
  • Cv-ketel specialist
  • Cv-ketel tips
zonnepanelen in de zon

Cv-ketels

Een nieuwe cv-ketel is vaak goedkoper dan je denkt. Zijn de ruimtes erg groot, of heb je extra wensen, dan is de prijs natuurlijk hoger.
De prijs wordt o.a bepaald door de vereiste Cv-waarde en het type cv-ketel.

Klasse
cw waarde

Liters per minuut

Geschikt voor
CW-1
4 liter
keuken
CW-2
6 liter
keuken of douche
CW-3
10 liter
keuken of douche;
niet tegelijkertijd
CW-4
13 liter
Keuken of douche of bad;
niet volledig tegelijkertijd
CW-5
16 liter
Keuken of douche of bad;
beperkt tegelijkertijd
CW-6
20 liter
Keuken en douche of keuken en bad

Soorten cv-ketels

Als eerste zijn er twee verschillende soorten cv-ketels. Combi- en solo-ketels. De eerste verwarmd niet alleen je huis, maar zorgt ook voor het warme water in keuken, bad of douche. Een solo-ketel verwarmd alleen je huis, maar in combinatie met een boiler kan deze ook voor warm water zorgen.

Als je hebt besloten wat voor jouw situatie de beste oplossing is, combi- of soloketel, moet je kiezen tussen een vr- , hr- of HRe- ketel.
Vr-ketels zijn ketels met een verbeterd rendement die 83% tot 90% van de energie omzetten in warmte. Dat is al heel wat, maar het kan beter. Wil je een hoger rendement, kies dan voor een hr-ketel. Deze kunnen tot 100% en meer energie omzetten in warmte.

Dan is er nog de HRe-ketel. Dit is eigenlijk een hr-ketel met een extra functie. Naast de verwarming van de woning en het leveren van warm water wekt deze, via een ingebouwde heteluchtmotor die op aardgas werkt, ook nog eens elektriciteit op. Deze motor gaat werken als de verwarming aanslaat, en wekt tegelijkertijd warmte voor de verwarming en elektriciteit op. Of dit in jouw situatie een goed keus is, kun je het beste met ons overleggen.
Houd er wel rekening mee dat een HRe-ketel een flink stuk duurder is.

Klasse cv-ketels

Cv-ketels zijn er in 4 verschillende klassen. De kleinste cv-ketels zijn cw-klasse 1 ketels. De grootste cv-ketels zijn cw-klasse 6 ketels. In de tabel staan de eigenschappen per cw-klasse.

Cw
klasse

40℃
per
minuut

60℃
per
minuut

Bad van 100 liter

Geschikt voor ruimtes

1
4 liter
2,5 liter
Niet geschikt voor een bad
2
6 liter
3,6 liter
Niet geschikt voor een bad
Keuken
Keuken of douche
(niet tegelijkertijd)
3
10 liter
6 liter
Gevuld binnen 12 minuten
Keuken of douche of bad
(niet tegelijkertijd)
4
13 liter
8 liter
Gevuld binnen 11 minuten
Keuken of douche of bad
(niet volledig tegelijkertijd)
5
17 liter
10 liter
Gevuld binnen 6 minuten
Keuken of douche of bad
(beperkt tegelijkertijd)
6
20 liter
12 liter
Gevuld binnen 5 minuten
Keuken en bad (tegelijk) of
keuken en douche (tegelijkertijd)

Welke cv-ketel heb jij nodig?

Om te kunnen beslissen welke type en cw-klasse cv-ketel je nodig hebt is het belangrijk om eerst te kijken naar de volgende zaken.
  • Het type woning
  • Bouwjaar van de woning
  • Het aantal kubieke meters in de woning
  • Het gewenste waterverbruik

Type woning

Welke type woning je hebt, is van belang bij je keuze. Tussenwoningen zijn beter geïsoleerd dan vrijstaanden huizen. Daarom heeft een vrijstaand huis in principe een grotere ketel nodig om alle ruimtes te kunnen verwarmen. De meeste tussenwoningen hebben genoeg aan een cw-klasse 4, terwijl vrijstaande huizen al snel een cw-klasse 6 nodig hebben.

Bouwjaar van de woning

Nieuwe huizen zijn een heel stuk beter geïsoleerd dan oudere huizen. Dubbel glas, geïsoleerde muren, vloeren en daken maken dat huizen warmte veel beter binnen en buiten houden.
Dus nieuwe huizen hebben dus vaak voldoende aan een ketel met een lagere cw-klasse.

Kubieke meter in de woning

Het aantal kubieke meters is van grote invloed op de keuze van je ketel. Des te groter het huis, des te meer energie er nodig is om deze te verwarmen. Ruimtes die je niet gebruikt, of niet verwarmd hoeven te worden, neem je niet mee in de berekening.
Zoals een zolder of kelder die niet verwarmt, hoeft te worden.

Gewenst warmwaterverbruik

Hoeveel warm water je verbruikt is een belangrijk gegeven bij je keuze welke cv-ketel het meest geschikt is. Hoeveel gebruikers zijn er, de aanwezigheid van douches/baden etc. Het kan soms lastig zijn een goede berekening te maken hiervoor, neem daarom altijd contact met ons op voor het juiste advies.

Merken cv-ketels

Wij monteren alleen energiebesparende cv-ketels met een hoog rendement en van hoge kwaliteit. Neem contact met ons op over welke merken wij allemaal installeren.

Verbruikskosten cv-ketel

Cv-ketels gaan over het algemeen lang mee. De meesten hebben een levensduur van ongeveer 15 jaar. Wil je een zo goed mogelijke resultaat, laat dan je cv-ketel regelmatig controleren, schoonmaken, bijvullen en afstellen.